Gradyent is overtuigd van voordelen UbiOps en stapt over op managed cloud-oplossing

Toen Gradyent in 2019 begon met het ontwikkelen van digital twins voor warmtenetten, koos het voor het cloudplatform van UbiOps om de data science en verwerking van algoritmen te hosten en versnellen. De eerste jaren beheerde het innovatieve Rotterdamse bedrijf de software zelf. Eind 2022 stapt het over op de managed oplossing van UbiOps. “Zodoende hebben wij altijd de latest & greatest én het scheelt ons enorm veel tijd”, zegt Ivo Fugers, Head of Digital Twin van Gradyent.

Gradyent is een succesvolle scale-up. Het helpt energiebedrijven om hun warmtenetten te optimaliseren. Daarvoor bouwt het een digital twin van zo’n volledig net (alle leidingen, pompen en warmtewisselaars, van bron tot klant). Dat verzamelt data uit het systeem en geeft op basis van hydro- en thermodynamische modellen, Artificial Intelligence en geografische, sensor- en weerdata inzicht in de prestaties van het fysieke netwerk. Dat maakt een betere realtime aansturing mogelijk. Maar ook simulaties. Door de informatie die dat oplevert kan het warmteverlies omlaag en de efficiëntie omhoog. Daarmee wordt het warmtenet rendabeler en duurzamer.

Eenvoudiger en sneller

Het cloudplatform waarop de digital twins draaien, is van UbiOps. Daarmee kunnen de specialisten van Gradyent hun data science-modellen, AI- en Machine Learning-algoritmen eenvoudiger en sneller omzetten in live en schaalbare applicaties. Ivo Fugers, Head of Digital Twin, zegt: “Elke engineer in mijn team die geen cloud-ervaring heeft, kan ik binnen een half uur leren om met UbiOps te werken. Mede dankzij de eenvoudige user interface.”

Het contact ontstond al kort nadat Gradyent in 2019 was opgericht. Ivo vertelt: “Eind van dat jaar gingen we aan de slag voor onze launching customer en we zochten een oplossing om die eerste digital twin te hosten. We hadden zelf te weinig kennis van cloudhosting in huis en ook geen capaciteit om er mee bezig te zijn. We zaten vol op de uitdaging van ons eigen product.”

 “Precies wat wij zoeken”

Dankzij de samenwerking kon Gradyent in die beginfase heel snel die eerste digital twin opleveren. De time to market was naar schatting zes maanden korter dan wanneer Ivo en zijn collega’s zaken als infrastructuur en tooling zelf hadden moeten bouwen.

“Het platform van UbiOps kwam als geroepen: zij vulden en vullen veel van onze eisen in. We hebben onszelf in de afgelopen jaren heus wel een paar keer de vraag gesteld of we toch niet zelf het platform moesten opzetten of bij een andere partij ons licht opsteken, maar de conclusie is telkens dat ze precies bieden wat wij zoeken. Heel knap is bijvoorbeeld dat ze in hun features altijd voorlopen: als wij ergens behoefte aan krijgen, zitten die opties al in de nieuwste update.”

Over op managed oplossing

De eerste jaren hostte Gradyent de UbiOps-software zelf. Eind 2022 stapt het bedrijf over naar de managed oplossing die UbiOps biedt. Het onderhoud en beheer van de infrastructuur en software is dan in handen van UbiOps terwijl het nog in de cloud van Gradyent draait. “We deden dat zelf, maar dat werkt toch niet optimaal. Zij kunnen dat beter én het scheelt ons enorm veel tijd.”

“Het maakt de drempel zo laag mogelijk. We kunnen een doorgerekende digital twin snel live neerzetten, zodat we realtime kunnen optimaliseren. UbiOps zorgt ervoor dat we altijd de latest & greatest versie en dus ook mogelijkheden hebben.”

Ruimte voor groei

De managed oplossing geeft zodoende ruimte aan de groei van Gradyent, dat ook over de grens zeer succesvol is. Ivo: “Het gaat nu om tientallen digital twins die operationeel zijn, dat moeten er over een paar jaar honderden zijn. De oplossing van UbiOps is volledig schaalbaar, dus die groeit met ons mee.”

Betrouwbaarheid en stabiliteit van de digital twins en dus ook van het UbiOps-cloudplatform zijn belangrijke voorwaarden. “Het gaat om de live aansturing van energienetwerken, die mogen niet down gaan.”

“Veiligheid weegt eveneens zwaar. Een voordeel van de managed oplossing is dat UbiOps het cluster onderhoudt en zorgt dat alles up-to-date is, maar het staat wel in ónze cloud. Dus wij zijn de praktische eigenaar ervan. Aangezien het gaat om mission critical systems zorgen we voor optimale bescherming van de digital twins en de data.”

Latest news

Turn your AI & ML models into powerful services with UbiOps